Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

PROEFJE Struikelen over een diagonale lijn

Logo https://verhalen.deschatkamervandestijl.nl/proefje-struikelen-over-een-diagonale-lijn

Waarom Piet Mondriaan en Theo van Doesburg écht ruzie kregen. Achter de beheerst getrokken lijnen van De Stijl gingen verhitte koppen schuil. De breuk tussen Theo van Doesburg en Piet Mondriaan is legendarisch. Razend waren ze: “Het is uit!” “Schizofreen!” Wat ging er mis?

Naar boven

Het verhaal gaat dat de ruzie tussen Van Doesburg en Mondriaan ging over de diagonale lijn. Van Doesburg was vóór, Mondriaan was tegen, en daarmee eindigde een jarenlange vriendschap. We willen het verhaal graag geloven, en het is ook niet helemaal uit de lucht gegrepen. Maar er was natuurlijk meer aan de hand.

Naar boven

Naar boven

Mondriaans atelierwoning in Parijs is klein. Toch logeren Theo en Nelly van Doesburg er twee keer een maand achter elkaar, eind 1923 en begin 1924. Mondriaan en Van Doesburg kennen elkaar sinds 1916; in 1917 richtten ze samen met een paar anderen het tijdschrift De Stijl op. Mondriaan staat zijn kleine slaapkamertje aan het paar af en slaapt zelf op de bank: ware vriendschap

Naar boven

Naar boven

Ze werken, discussiëren en eten samen. Ook wanneer Theo en Nelly in Clamart gaan wonen, vlakbij Parijs, zien ze elkaar nog vaak. Nelly schrijft aan hun vriend Antony Kok: ‘Beste Kokkie, nogmaals mijn besten dank en héél veel hartelijke groeten ook van Does en Piet (die bij ons at en nu met Does samenwerkt) van je Nelly.’(Brief Nelly van Doesburg aan Antony Kok, 21 mei 1924)

Naar boven

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan